Hva er hemmeligheten ved å synge?

En vakker sangstemme er nok medfødt, skjønt hva er en vakker sangstemme i våre dager? Innen den italienske operatradisjonen var/er idealet at stemmen skulle låte som en fiolin, lange toner og ekstrem vibrato. Rockemusikken skal ha tæl og trøkk, blues skal være pratete og kul, jazzmusikken er opptatt av sære skalaer og inntrikate melodilinjer mens popmusikken skal synges med søt stemme, gjerne hviskende som de ulike boyband. Uansett, de flinkeste sangerne, uansett sjanger, er godt utrustet ved fødselen.

Allikevel, talent alene er ikke nok, og det er mye å lære. Faktisk såpass mye at selv håpløse sangere kan bli i stand til å låte akseptabelt. Derfor er det viktig å vite hvordan tale-og sangorganet fungerer. Alle instrumenter har en ressonanskasse, for eksempel gitaren eller pianoet. Menneskets ressonskasse er munnhulen og hodets åpne kanaler (bihuler, neseganger, øreganger m.m.) samt brystkassen. Mennesket har bare en "streng" å spille på, stemmebåndet, men denne "strengen" (muskelen) kan til gjengjeld spille utrolig mange toner. (Når som helst, hvor som helst!!!) Som et par "sosisser" ligger de i horisontalplanet like bak strupehodet og graden av stramhet avgjør tonehøyden. Det som aktiviserer lyd er mengden av luft vi klarer å presse igjennom stemmebåndet. Denne luften må hentes fra buken, nederst i lungene, og det er bukmuskelen ("bæsje-muskelen") som gir den fine, fyldige tonen. Det å avpasse mengden av luft som slippes igjennom er viktig dersom man skal synge en hel frase uten å gå tom for luft. Man ødelegger nemlig melodien dersom man må puste på nytt midt i en setning.Man kan lære mye sang av å høre på andre/(plater) og å kopiere nøyaktig det de gjør. Hvordan de fraserer, hvorhen de puster o.s.v.

Leppene har mye å si for lyden. Dersom vi lager litt "trompetform" på disse vil lyden bære bedre. Vi må også bruke dem aktivt til selve diksjonen.(Det å tydelig-gjøre ordene). Det er vokalene som fører melodilinjen av gårde, det er letter å "ri" på en vokal enn på en konsonant.


Mange mennesker kan ikke synge.

Feil, alle kan synge, men alle synger ikke like rent. Dette handler ikke om å være umusikalsk, snarere om et handicap med stemmebåndet. Menneskehjernen sender nok de samme signalene rundt om i kroppen, men noen kroppsdeler virker ikke alltid like godt. Noen ser jo svært dårlig, noen hører dårlig o.s.v. Noen stemmebånd funker også dårlig, men dette har ingenting med det å være musikalsk. Alle mennesker er nemlig født musikalske. Det finnes for eksempel mange komponister som ikke kan synge en eneste ren tone.


Det er flaut å synge alene.

Det ser ut til at i vår norske sangkultur er det mange, i hvert fall unge mennesker, som synes det er flaut å synge alene. Ubegripelig, tenk hvor mange sangstemmer som aldri blir oppdaget. De fleste ønsker å vise seg frem i fri-idrett, håndball og fotball. La det bli slik i sang også.Sang
Beatles-sanger
Norske viser
Film og musikaler
Julens sanger
Folkevieser/
Country
Fedrelandssanger
Politiske og religiøse sanger
Startside
Musikkpraksis